loader image

Moussaka met Lamsgehakt

Ingrediënten

  • 250 gram lamsgehakt
  • 2 aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 4 tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpurree
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels oregano
  • ½ theelepel kaneel
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • peper en zout
  • 100 gram geraspte kaas

Bereiding

  • Snij de aardappelen in plakken van ½ cm. Zet een pan met water op het vuur en breng de aardappelschijfjes aan de kook. Haal de pan na circa 8 minuten van het vuur en giet het water af.
  • Verhit de oven voor op 200 °C. Vet een ovenschaal in.
  • Snij de aubergine en courgette in plakken van ½ cm en leg deze op aparte borden.
  • Verhit in een koekenpan olijfolie. Leg de bodem van de pan vol met courgetteplakken en bak deze aan beide zijde goudbruin. Leg de gebakken courgetteplakken op een bord. Herhaal dit en bak zo alle courgetteplakken goudbruin. Doe dit op dezelfde manier ook met de plakken aubergine.
  • Snij de tomaten in kleine blokjes.
  • Snipper de ui en de knoflook. Verhit in de koekenpan olijfolie en bak hierin de ui en knoflook. Voeg na enkele minuten het lamsgehakt, kaneel en oregano toe. Bak het lamsgehakt rul. Voeg tot slot ook de tomatenpurree en de tomatenblokjes toe. Laat de saus 10 minuten sudderen.
  • Smelt 50 gram boter in een steelpannetje. Voeg al roeren de bloem toe. Schenk al roerend de melk erbij, tot alle klontjes weg zijn. Kruid met peper en zout en laat het zachtjes nog even doorkoken.
  • Pak de ingevette ovenschaal. Beleg de bodem met de aubergine, verdeel hierover de helft van de gehaktsaus. Maak de volgende laag van de courgette. Verdeel hierover het laatste deel van de gehaktsaus. Eindig met een laagje aardappelschijfjes. Giet over de aardappelschijfjes de béchamelsaus. Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de moussake in de 25 minuten in de oven goudbruin.