RUNDVEE

De Drie Wedden is een melkveebedrijf. De melk wordt aan FrieslandCampina geleverd en verwerkt tot biologische zuivelproducten. Met zoveel melkkoeien worden er natuurlijk ook veel kalfjes geboren. De kuusjes (vrouwelijke kalfjes) groeien op op De Drie Wedden en vormen de nieuwe aanwas voor de melkkoeien. Sinds de oprichting van De Biowaard hebben we nu ook de ruimte om de stiertjes (mannelijke kalfjes) zelf op te laten groeien op een groot natuurgebied bij de Lek Uiterwaarden in Vianen. Als de stiertjes die geboren worden op De Drie Wedden voldoende oud zijn worden zij door de dierenarts onder verdoving gecastreerd en worden daardoor os. De ossen gaan vervolgens naar De Biowaard, waar zij op natuurlijke wijze opgroeien. Als de ossen voldoende uitgegroeid zijn worden zij geslacht en kunnen wij en u genieten van heerlijk vlees!

DE GRONINGER BLAARKOP

Van oudsher werden op De Drie Wedden altijd zwart-bonte Holstein-koeien gemolken. Met de aankoop van twee Groninger Blaarkopkoeien in 2002 veranderde dat van lieverlee. De Groninger Blaarkop is een oud Nederlands en zeldzaam ras met een rijke historie. Hij is te herkennen aan de witte kop met ‘blaren’ om de ogen (kringen). Kenmerkend voor de Groninger Blaarkop is een stevige en solide bouw met een gepaste bespiering. Hij staat dan ook bekend als zogenaamd ‘dubbeldoel rund’: het is een goede koe om te melken en tegelijkertijd is dit ras zeer geschikt voor het vlees. Daarnaast floreert hij goed op een gras gevoerd dieet en bevalt hij gemakkelijk van een kalfje zonder dat hij extra hulp nodig heeft.

Deze mooie eigenschappen maakten dat wij verder zijn gaan fokken met de Groninger Blaarkop. Op dit moment zijn er nog enkele oudere Holsteinmelkkoeien aanwezig op het melkveebedrijf, maar het grootste gedeelte van de melkkkoeien van de Drie Wedden en alle ossen van De Biowaard zijn een kruising van Holstein en Groninger Blaarkop en zuivere Groninger Blaarkoppen.

Probeer het Ossen Proefpakket


Probeer het Ossen Proefpakket
Een pakket van ca. 3 kg om ons vlees te proeven en proberen.

 

Pakket bekijken

SCHAPEN

Op het bedrijf hebben we een zestigtal schapen. Nelie is als hobby begonnen met het houden van enkele schapen, maar al snel groeide de schaapskudde verder uit. De kwaliteit van de weilanden wordt verbeterd door de begrazing van de schapen, doordat de grasdichtheid dan toeneemt. Zoals het spreekwoord luidt: ‘Een schapentand is goud voor het land.’ De wol van de schapen wordt tot ambachtelijke wolproducten verwerkt door De Schapekop in Nieuwpoort. In het voorjaar worden er veel lammetjes geboren. De ooitjes (vrouwelijke schapen) die geboren worden groeien groot en gaan deel uitmaken van de kudde. De rammen (mannelijke schapen) die geboren worden, kunnen we niet houden en zij worden dan ook geslacht, waardoor we genieten van heerlijk lamsvlees.

BIJEN

Vanuit een interesse die al langer aanwezig is heeft Nelie in 2010 de basiscursus bijenhouden gevolgd bij de Nederlandse Bijenvereniging afdeling Gorinchem. In de zomer van 2010 werd door een collega imker een zwerm aangeboden en al snel werd er een bijenstal gebouwd. Sindsdien staan er bijenkasten op het bedrijf.

Bijen zijn ontzettend belangrijk. Van alle gewassen wordt 76% bestoven door insecten en 15% van alle gewassen wordt door honingbijen bestoven. In Nederland staat de bij daarom op de derde plek als belangrijkste dier in de land- en tuinbouw. Als je je daarnaast verdiept in de samenstelling en het functioneren van het bijenvolk raak je diep verwonderd. In het voorjaar is het dan ook altijd weer prachtig om te zien dat ze na een koude winter weer ijverig uitvliegen op zoek naar nectar en stuifmeel.

Leuke
weetjes!

ZOEKT U WOL?

De wol van de schapen verkopen we aan een wolwinkel waar de wol ambachtelijk wordt geverfd en verwerkt. Stuur ons vooral een berichtje als je ook interesse hebt in een vacht! De schapen worden voor het lammeren in februari geschoren. We hebben zowel bruine als witte schapenvachten beschikbaar.

HONING

Op 12 november 2016 is de honing van
De Drie Wedden door het Bijkersgilde
als uitstekend beoordeeld,
met een 9,6 als cijfer!

De honing is aan huis te koop!

Gewijzigde openingstijden!

Gewijzigde openingstijden Per 1 december 2019 zijn onze openingstijden gewijzigd....

Welkom! 7 september opening Symbiose winkel!

Welkom! 7 september opening Symbiose winkel! De afgelopen maanden hebben we genoten...

Zaterdag 22 juni: Gesloten

Zaterdag 22 juni: Gesloten In verband met een familiefeest zijn wij zaterdagmorgen...

Genieten! Biodiversiteit

Genieten! Biodiversiteit! Wat is het genieten met zoveel mooie bloemen, planten,...

De eerste weidevogels zijn er weer!

De eerste weidevogels zijn er weer! Open de video en luister met ons mee naar onder...

Lentefeest 11 mei: De Drie Wedden is 25 jaar biologisch!

Lentefeest: De Drie Wedden is 25 jaar biologisch! Op zaterdag 11 mei is het feest! De...

De eerste lammetjes zijn geboren!

De eerste lammetjes zijn geboren! Afgelopen donderdag 21 februari is het eerste schaap...

15 september weer nieuwe Ossenvlees- en Lamsvleespakketten!

Nieuwe Ossenvlees- en Lamsvleespakketten! We zullen in september weer een Os en ook 2...

Nieuwe bezorger: Vers & Fijn

Nieuwe bezorger: Vers & Fijn We hebben ervoor gekozen onze pakketten in de...

Hooien op de Uiterwaard!

Op 27 juni werd er gehooid op de Uiterwaard bij Vianen. Dat was een feest met zulk...