Imker zijn is eigenlijk hetzelfde als je rijbewijs halen. Als je geslaagd bent voor de cursus ga je pas leren hoe je met een bijenvolk om moet gaan. – Nelie Slob

Nu de beurt aan mij om een stukje te schrijven voor de website. In dit blog wil ik met name iets over mezelf vertellen. Mijn naam is Nelie en ik ben getrouwd met Teunis Jacob. Samen hebben we zes dochters gekregen. De meesten zijn al uitgewaaid, alleen onze jongste dochter Laura woont nog thuis. Als u denkt dat het daarmee rustig is geworden op de boerderij, dan vergist u zich. Eigenlijk is er altijd wel bedrijvigheid.

Zelf ben ik ook opgegroeid op de boerderij. Mijn moeder maakte in de zomer zelf kaas. De koeien gingen in april naar buiten, de stal werd schoon geboend en ingericht als kaasmakerij. ‘s Morgens en ‘s avonds werd er van de melk heerlijke kaas gemaakt. En terwijl mijn moeder zo bezig was zat ik als klein meisje te schommelen en kletsen en kreeg ondertussen het kaas maken van jongs af aan mee. Na de middelbare school koos ik ervoor om de opleiding tot verpleegkundige te volgen. Na wat ervaring te hebben opgedaan in verschillende zorginstellingen en ook nog de opleiding tot wijkverpleegkundige afgerond te hebben ging ik aan de slag in Papendrecht. Toen onze oudste dochter werd geboren stopte ik met het werken buitenshuis en hielp ik mee op de boerderij. Heel wat jaren laten, toen de jongste vier was, heb ik het beroep van verpleegkundige weer opgepakt en na wat bijscholing ben ik weer aan de slag gegaan. Wat me vooral aansprak in de thuiszorg is dat je telkens bij andere cliënten te gast bent en allerlei verschillende mensen in verschillende situaties ontmoet waarvoor je iets kunt betekenen. Naast het werken in de thuiszorg was ik ook betrokken bij de oprichting van de afdeling Landbouw en Zorg bij den Hâneker waar ik later ben gaan werken en een bijdrage mocht leveren aan de professionalisering van de organisatie.

In 2011 heb ik de keuze gemaakt om weer volledig thuis te zijn en op de boerderij mee te helpen. We kochten tien schapen en daarmee startte onze schapentak. Deze is inmiddels uitgegroeid tot ruim zestig fokooien! Daarnaast ben en was ik van jongs af aan al gefascineerd en geïnteresseerd in alles wat met de natuur te maken heeft. Als je je verdiept in de schoonheid van de schepping, dan raak je altijd verwonderd. Na een gesprek over bijen met een collega imker besloot ik in 2011 een imkercursus te volgen en ben ik bijen gaan houden. Ik startte met een geschepte bijenzwerm. Spannend en leuk! Wat moet je doen als imker? Waar moet je op letten? Imker zijn is eigenlijk hetzelfde als je rijbewijs halen. Als je geslaagd ben voor de cursus ga je pas leren hoe je met een bijenvolk om moet gaan. En telkens wordt je dan weer verrast, omdat de natuur niet volgens vaste regeltjes werkt, maar altijd datgene doet wat op dat moment het beste past. Nu, na zes jaar imkeren, heb ik negen bijenvolken en het blijft boeiend.

Ondertussen wilde ik ook graag wat meer weten over kruiden en al hun toepassingen, voor mezelf maar ook voor de dieren op onze boerderij. Na me wat verdiept te hebben in diverse opleidingsmogelijkheden bleken er bij onze zuiderburen in België meer opleidingsmogelijkheden te zijn dan hier, en zo begon ik aan een driejarige herboristenopleiding in Antwerpen. Iedere dinsdagavond en één zaterdag per vier weken reisde ik, samen met nog twee cursisten, af naar België. Een leuke en leerzame tijd! We leerden veel over verschillende kruiden, etherische oliën en natuurlijke grondstoffen. We leerden zalven en crèmes te bereiden en siropen te maken. En mooi was dat ik ontdekte dat bijen en kruiden heel goed bij elkaar passen, want de bijenproducten kun je samen met de kruiden voor allerlei toepassingen gebruiken!

De komende tijd vertel ik in dit blog graag meer over het leven op onze boerderij, over de bijen en de kruiden, en wat je daar zoal mee kunt doen.

Ten slotte deel ik graag een citaat uit 1636 met jullie:
God, in al zijn oneindige goedheid en mildheid, heeft de mens in de vorm van planten bijna al zijn voedsel, kleding en geneesmiddelen geschonken. – Gerard’s Herbal

Door: Nelie Slob