“Er is een weg geweest naar alsmaar meer productie, meer productie, meer productie. […] En uiteindelijk zijn we uit het oog verloren wat boeren nou werkelijk is.” – André Jurrius    

De komende tijd klimmen Nelie en ik in de pen om onze volgers en andere geïnteresseerden mee te nemen in wat er op de boerderij, maar ook daarbuiten, gebeurt.

Voor ik daadwerkelijk van start ga, maak ik via deze weg toch nog even van de mogelijkheid gebruik om mezelf voor te stellen. Mijn naam is Mirjam, dochter van Teunis Jacob en Nelie, en zus(je) van Annella, Anja, Ike, Jasmijn en Laura. U kunt zich voorstellen, 6 meiden die op mogen groeien op de boerderij, dat is een feestje! Toch was het op mijn 18e tijd om de wijde wereld te verkennen en uiteindelijk kwam ik, via een omweg door Australië, in Tilburg terecht. Afgelopen zomer wist ik daar af te studeren aan de (heel erg brede) opleiding Communicatie. Gedurende mijn studententijd ben ik altijd betrokken gebleven bij de boerderij en sinds januari 2017 ben ik daadwerkelijk onderdeel van de maatschap geworden. Heeft u de afgelopen jaren vlees van De Drie Wedden besteld, dan hebben we ongetwijfeld weleens contact met elkaar gehad. Enfin, de komende tijd hoop ik de communicatie van onze boerderij verder te ontwikkelen en te optimaliseren en daarin zoek ik graag het contact met u!

Voor deze eerste ‘blog’ ga ik graag een weekje terug in de tijd. Vorige week vrijdagavond reisden TJ, Nelie, Anja en ik door weer en wind af naar Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Daar vond namelijk op initiatief van Milieudefensie een première en tafelgesprek rondom het voedseljaar 2017 plaats. Eenmaal aangekomen in Amsterdam, de één wat eerder dan de ander, ging direct de première van de documentaire ‘Boeren met toekomst’ van start. [klik hier voor de trailer] Heeft u de trailer inmiddels bekeken? André Jurrius (biologisch akkerbouwer) stelt dat de landbouw aan een vooravond van verandering staat.

Gedurende de avond wordt snel duidelijk dat dit nodig is. De frustratie en onmacht klinkt door in de stem van een akkerbouwer uit het zuiden als hij de beurt krijgt in de zaal: hoe kan het dat hij te weinig betaald krijgt voor zijn wortelen, terwijl de prijs nog 10 keer over de kop gaat voor zijn product in de supermarkt ligt? Jan Terlouw reageert daarop met een oproep aan Den Haag, laat de overheid zich toch opstellen als strenge marktmeester, zodat de grootste spelers uit de markt niet meer leidend en bepalend zijn. Overigens lijkt Volkert Engelsman (Nummer 1 in Duurzame 100) daar niet heel veel heil in te zien, hij neemt liever het heft in eigen handen. Hij berekende de ‘echte’ prijs van producten, inclusief de indirecte kosten voor vervuiling en uitbuiting, en runt het grootste import- en distributiebedrijf in biologische groenten en fruit in Europa, Eosta. Hoe dan ook, terwijl tijdens de avond blijkt dat ‘de manier waarop’ nog ter discussie staat, wordt één ding op de avond te meer duidelijk: er is alleen toekomst door verduurzaming van de landbouw. En daarvoor moet de connectie met boeren en samenleving terugkomen, stelt ook John Arink (biologisch dynamisch melkveehouder) in de documentaire terecht.

Na een avond als deze blikten wij toch ook even terug op ons eigen jaar, 2017. Daar was aan de ene kant spanning en teleurstelling rondom de fosfaatreductieregeling. Aan de andere kant waren we ontzettend blij met de lancering van ons nieuwe concept: de verkoop van eigen Blaarkop ossenvlees en lamsvlees, waardoor we, in een korte keten, onze kringloop rond kunnen maken. En we zijn vol goede moed met het oog op 2018, want wat zien we veel kansen om de connectie tussen ons, u en de samenleving te verbeteren. En laten we hopen dat de landbouw daarmee aan een een vooravond van verandering staat, met oog op onze toekomst!

Door: Mirjam Slob